Tiia Löfqvist Ei rahalla, vaan järjellä

Vaalisyrjintää

Ajattelin ensin, että en kirjoita tästä aiheesta, koska varmaan moni muukin on jo siihen tarttunut. Mutta pakko asia on nostaa pöydälle, sillä muuten ei mikään voi muuttua!

Olen tässä viime aikoina varsin aktiivisesti seurannut, sattuneesta syystä, kaikenlaisia vaaliaiheisia artikkeleita ja galluppeja, vaalipaneeleita yms. Kaikissa näissä on yksi yhteinen tekijä: eduskunnan ulkopuolisia ja muita pieniä puolueita ei noteerata.

Okei, aloitetaan siitä ensimmäisestä asiasta, eli puolueiden nimeämisestä: Kaikki eduskunnan ulkopuoliset puolueet ympätään termin, pienpuolueet tai muut alle. Pienpuolue on jo terminä varsin ärsyttävä ja osin harhaanjohtavakin. Otetaan vaikka Piraattipuolue. Se on suurin eduskunnan ulkopuolinen puolue ja sillä on näissäkin vaaleissa 123 ehdokasta, enemmän kuin monella muulla.

Vain muutamia mainitakseni HS, IS, IL YLE, MTV3, Apu yms. valtamediat Amnesty mukaan lukien, jättävät hyvin suveneeristi analysoimatta, olisiko Piraateilla tai jollakulla muulla eduskunnan ulkopuolisella puolueella ollut jotakin sanottavaa asiaan. Tai pahimmillaan eduskunnan ulkopuolisia ei oteta ollenkaan koko testiin tai analyysiin edes mukaan. Ei edes Muutos 2011 saa mainintaa, vaikka sillä on jopa yksi istuva kansanedustaja. Tai sitten ei osata kirjoittaa puolueiden nimiä, Piraattipuolueesta tulee esimerkiksi Privaattipuolue, mikä sinänsä herätti kyllä suurta hilpeyttä, olemmehan yksityisyyden asialla :)

Kysynkin nyt yhden kysymyksen: Miten koskaan voidaan saada muutos parempaan aikaiseksi, jos media ei ota haastajia ollenkaan huomioon, ei anna palstatilaa?

Siitä herää väkisinkin toinen kysymys... Vedän foliohattuni syvemmälle päähän ja annan ajatuksen virrata: Onko tämä peräti tarkoituksellista, turvataanko näin, ettei esimerkiksi nukkuvat tai muut muutoshalukkaat löydä itselleen sopivaa ehdokasta? Ja siksi äänestävät, tai jättävät äänestämättä vanhan tutun kaavan mukaisesti, koska on aivan liian vaikeaa löytää haastajia kaiken puolueellisen ja syrjivän mediatulvan alta? Mediapeliä, sanoisi Väyrynen.

Minä olen vakuuttunut siitä, että jos ihmiset tietäisivät, että ihan oikeasti on tarjolla myös muita vaihtoehtoja, kuin monessa poliittisessa liemessä keitetyt, kovettuneet ja kaavoihin kangistuneet konkarit, alkaisi nukkuvat heräilemään ja muutokselle ja paremmalle tulevaisuudelle olisi ihan oikeat mahdollisuudet.

Vaikka media ei sitä teille kerro, nukkuvat herätkää, muutos on mahdollinen!

#Piraattipuolue #Privaattipuolue

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MarkoHeikkuri kuva
Marko Heikkuri

Täysin samaa mieltä. Tätä samaa käyttäytymistä on huomattu myös täällä Lapin alueella. Isoja puolueita hehkutetaan joka suunnassa, mutta meitä "pieniä" ei huomioida ollenkaan. Kävin itse vaalipaneelissa vasta eräällä paikkakunnalla ja paneelin jälkeen tultiin jopa kättelemään, kehumaan ja viemään vaalimainoksia hirveät määrät, mutta sainko onnistumisella palsta tilaa lehdestä?? No en tietenkään. Erittäin turhauttavaa, mutta eihän me tämmösestä lannistuta. Marko M11

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Olen itsekin blogannut samasta asiasta. Tämä on hyvä nostaa esille niin kauan kuin asialle tehdään jotain. Kuten kirjoittaja sanoi minun sanoneen: Mediapeliä, sanoisi Väyrynen. ;-)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Näinhän se näyttää olevan, että media järjestelmällisesti pyrkii estämään eduskunnan ulkopuolisten puolueiden nousemisen eduskuntaan. Median tehtävä tulisi olla tuoda kaikki näkemykset esille tasapuolisesti, mutta siitä on tullut valtaapitävien suojelija.

Muutoinkin media melko näkyvästi tukee nykyisiä järjestelmiä enemmän tai vähemmän. Tämän voi huomata esimerkiksi pakkoruotsi- tai maahanmuuttokeskustelussa.

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Kysyessäni kerran toimittajalta näkemystä tähän, sain vastauksen suuntaan "suurista puolueista kirjoitetaan enemmän, koska he todennäköisemmin vaikuttavat valtion lainsäädäntöön."

Mielestäni tässä on logiikkavirhe, joka tekee poliittisesta prosessista suuria puolueita suosivan. Media on neljäs valtiomahti, ja sen tuottaman tiedonvälityksen tärkein tehtävä on pitää kansalaiset informoituna - jotta demokratialla olisi edellytykset tuottaa hyviä päätöksiä.

Pia Raatila

Tämä on suuri epäkohta, kuten vaalirahakin johon on pikemminkin saatava muutos. Siksi olisi tärkeää, että piraatit saisivat runsaasti ääniä. Jos ei suuri media huomioi pien puolueita, ehkä on syytä perustaa isompi media joka jättää ylet ja hessut jälkeen. Tästä hyvä esimerkki on avoin vaalikone.

https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015

Yhteiskuntamme kaipaa lisää demokratiaa ja läpinäkyvyyttä.

https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...
https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...
https://www.avoinvaalikone.fi/eduskuntavaalit-2015...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Miksi ihan oikeasti minimaallisen pienestä merirosvopuolueesta pitäisi sanoa jotain? Pitäisikö merirosvoja oikein mainostaa?

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Koska on poliittiselle järjestelmällemme hyväksi jos uusien puolueiden nousu eduskuntaan ei ole käytännössä mahdotonta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kannattanee tutustua hieman Piraatien puolueohjelmaan.

Ja demokratian kannalta on hyvä, että myös eduskunnan ulkopuoliset puolueet huomioidaan ja annetaan mahdollisuus nousta eduskuntaan. Mikään pysähtyneisyys ei ole hyvästä ja nämä nykyiset eduskuntapuolueet eivät kykene tarjoamaan mitään uutta, vaikka joillakin on ihan hyviäkin ajatuksia.

Käyttäjän TiiaLfqvist kuva
Tiia Löfqvist

Näin se vaan menee, kuten on mennyt koko vaalien ajan. Eli jälleen kerran lehdistö onnistunut ohittamaan sen kaikkein liberaaleimman puolueen, eli Piraatit kokonaan!
http://yle.fi/uutiset/kuka_on_oikeistolaisin_kuka_...

Yle on kuitenkin veronmaksajien rahoittama media, tulisi sen olla puolueeton ja huomioida kaikki puolueet, ei vain valtapuolueita!

Nyt demokratialle ei anneta mitään mahdollisuuksia toteutua!

Toimituksen poiminnat